Minestrone alla genovese

"Szerintem a minestrone a világ legjobb levese. Ez a leves jelképezi egész Olaszországot, mégis mindenki máshogy készíti azokból a zöldségekből, amelyeknek éppen szezonja van. Nagyanyám és anyám is fantasztikus minestronét tudott főzni. Tavasszal és nyáron zsenge zöldborsóból, fiatal lóbabból és rengeteg zöldségféléből. Ősszel és télen a minestrone főleg hagymából, sárgarépából, burgonyából, spenótból és alkalmanként mángoldból. ..... A leves készítése évszaktól függetlenül is mindig vita tárgyát képezte. Apám szerint több borsót kellett volna beletenni, nagyapám viszont babbal és pestóval szerette."
(Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája, Alexandra kiadó, 2009, 169. o)



Talán a legnagyobb kedvencem Locatelli. Azon kívül, hogy eszméletlen dögös olasz pasi, eszméletlen a konyhában is. Hatalmas lendülettel és nagyon jó humorral főz. Olyan szerencsés vagyok, hogy a barátaimtól tavaly a születésnapomra megkaptam a könyvét, az Ízek Itáliája-t. Hetekig ezzel keltem, ezzel feküdtem.
Íme az én minestroném:

Hozzávalók:
2 tk vaj
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kicsi karalábé
1 db kicsi zeller
1/2 db póréhagyma v 1 fej kicsi vöröshagyma
1 db közepes burgonya
1/2 dz fehérbab konzervből
10 dkg zöldbab
1 db nagyobb paradicsom
10 dkg zöldborsó
mini mozzarella
lágy sajt pl. trappista

A burgonya kivételével zöldségeket felkockázzuk kb 1 cm x 1 cm-es kockákra. A vajon a hagymát, a gyökérfélékkel fedő alatt pároljuk nagyjából 5 percig. Felöntjük alaplével vagy vízzel. 5 perc múlva hozzáadjuk a félbevágott burgonyát. Mikor a  burgonya nagyjából megpuhult, kivesszük a levesből és egy villával összetörjük. Ekkor a leveshez adjuk a borsót és a babot. Fűszerezzük. Mikor minden megpuhult,  beletesszük a héj nélküli, szintén felkockázott paradicsomot és besűrítjük a burgonyával. A tányérok aljára mini mozzarellát teszünk és lágy sajtot reszelünk. Erre merjük a forró levest. Kevés olívaolajjal megcsepegtetjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések