Szilvalekváros papucs
Egy eléggé drága ételt hoztam. Noha nem kell hozzá sem vajhal, sem tonkabab. Kell hozzá viszont szilvalekvár. Ebből a savanykásan édes szurokból 1000 Ft egy kisebb üveggel. A receptet Csenge blogjában találtam még régebben. Most sajnos nem találtam meg, hogy belinkeljem, de ti keresgéljetek bátran Csengénél.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (én darás lisztből csináltam)
2 dz kefír (tejföllel is meg lehet csinálni)
1 db tojás
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
25 dkg tepertő
2 tk só
1/2 tk fehérbors
1 ü szilvalekvár (nagy üvegből a fele elfogyott nekem)
1 db tojás a megkenéshez
A langyos kefírt, tojást, lisztet, cukrot, élesztőt keverőtálba tesszük és kb negyed órán át dagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tepertőt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. A megkelt tésztát deszkára tesszük, széthúzzuk, szétkenjük rajta a tepertőt.
Összehajtjuk a tésztát 2-3 ek lisztet adunk hozzá és beledolgozzuk a tésztába a tepertőt.
A tepertős tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb 5 mm vastagra és négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 tk lekvárt teszünk. 2 átellenes sarkát a lekvárra hajtjuk, összenyomjuk. Kikent tepsire tesszük, megkenjük tojással, 25 percig langyos helyen kelesztjük. 200 C-os párásított sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések