Paradicsomleves burgonyagombóccal
Ha marad pár darab főtt burgonyánk, akkor egész sok mindent kezdetünk vele. Most krumpligombóc lett belőle. A paradicsomleves pedig azért is az egyik legnagyszerűbb leves, mert változatos levesbetétekkel igazán sokféleképpen variálhatjuk. Betűtésztával gyerekeknek, citromlével vagy tejföldarabkákkal ínyenceknek. De tehetünk bele reszelt sajtot, főtt rizst, akár spagettit is.
Hozzávalók:
6 db paradicsom, vagy 2 dz hámozott paradicsom konzervben
1 ek olaj
1 ek liszt
1 db kicsi vöröshagyma
só, őrölt fekete bors, cukor ízlés szerint
zellerlevél
2 db főtt burgonya
2 dkg élesztő
1 dl tej
só, csipet cukor
kb 20-25 dkg liszt
A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb 10 perc alatt. Közben a paradicsomok szárrészét ék alakban kivágjuk, forró vízbe mártjuk 1 percre. Kivesszük, a héjukat lehúzzuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk és az olajon megfuttatjuk, a liszttel rántást készítünk belőle. Szűrőn keresztül hozzá paszírozzuk a paradicsomokat. Vízzel vagy húslével, esetleg zöldséglével felöntjük, sóval, cukorral, borssal fűszerezzük, és lefedve főzzük. Míg puhul a paradicsom, addig elkészítjük a gombócokat. A krumplit áttörjük, a felfutott élesztős tejhez adjuk. Sózzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy ruganyos tésztát kapjunk, amiből lisztezett kézzel gombócokat formázunk. Eközben a levesünk már felforrt, a gombócokat beletesszük, és miután feljöttek a felszínre még 1 percet forraljuk. Tálaláskor apróra vágott zeller levelekkel megszórjuk.
Megjegyzések