Vajhal grillen
Vajhal. Az egyik legfinomabb hal. A tonhal és a lazac mellett. Ezekből szeretem legjobban a steaket. Mikor megvettem a vajhal filét, tandoori vajhalnak szántam. De aztán úgy döntöttem, marad a konzervatív stílus. Egy kevés só és citromlé, hogy a hal igazi íze érezhető maradjon teljes mértékben. Így lett ez a decensen puritán ebéd. Vajhal blansírozott ceruzababbal.
Hozzávalók:
1 db kb 15 dkg-os vajhal filé
25 dkg ceruzabab, akár mirelit is lehet
7-8 szelet bacon
citromos füstölt só
citrom
Vizet forralunk, sózzuk, és a babot nagyjából 2 percig blansírozzuk. Leöntjük róla a vizet, és hideg vízzel lehűtjük, hogy ne puhuljon tovább. 7-8 részre osztjuk, 1-1 baconcsík végére fektetjük a babot, és szorosan feltekerjük. Serpenyőben kiskanálnyi vajat hevítünk és beletesszük a babcsomagokat úgy, hogy azt a felét tesszük először a forró serpenyőbe, ahol a bacon végződik. Körbepirítjuk.
A szárnyra hasonlító halszeletet a gerincvonal mentén kettévágjuk, így 2 db csepp alakú darabot kapunk. Óvatosan bedörzsöljük a citromos füstölt sóval és megcsepegtetjük kevés citromlével.
Grillserpenyőt forrósítunk, és kb 3-3 perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad!
Megjegyzések