Citromos-diós sütemény karácsonyra

Gyerekkorunkban minden karácsonykor anyukám becsomagolt egy tábla csokoládét, és át kellett vinnünk a szomszéd néninek. Rózsika néni mindig aprósütivel kínált minket. Igazándiból ez a ciromos-diós volt a legfinomabb. Egyik évben aztán a nővérem elkérte a receptet. Szerintem mi régebben sosem készítettük el. Rózsika néni aztán kb 20 éve  elköltözött egy öregek otthonába. Nem is igen hallottunk róla utána. Tavaly aztán eszembe jutott a sütemény, kerestem a neten, de nem találtam sehol a receptjét. Gondoltam, hátha az esélytelen mégis bejön, és megkérdeztem a nővéremet, hogy esetleg meg van neki az a huszonakárhány évvel azelőtt, még gyerekkorunkban elkért recept? És csodák csodájára meg volt. Azt hiszem, tovább viszem Rózsika néni hagyományát és minden évben meg fogom sütni ezt a csodás süteményt. Tavaly nagyon nagy sikere volt. A hozzávalók mennyisége kicsit fura, de Rózsika néni így diktálta a nővéremnek, én is így adom tovább nektek:



Hozzávalók :
21 dkg liszt (én most fele részben darás lisztből készítettem)
1 tk sütőpor
1 ek cukor
1 db tojás
14 dkg hideg vaj
3 dl / 1 ü ribizli lekvár
21 dkg darált dió
21 dkg porcukor
1 tk őrölt fahéj
1 db nagyobb citrom
3 db tojás

A tésztához a lisztet a sütőport és a cukrot elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást. Belemorzsoljuk a vajat és gyors mozulatokkal tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral. 



A diót elkeverjük a fahéjjal, cukorral. Hozzá reszeljük a citrom héját, és belecsavarjuk a levét. Jól elkeverjük és a lekvárra simítjuk.



A 3 tojást (sárgáját és fehérjét együtt) habbá verjük és ráöntjük a dió tetejére. Előmelegített sütőbel 210 C-on 10 percig sütjük. Utána mérsékeljük a hőfokot 180 C-ra és további 15 percig sütjük. Ha szükséges, fedjük le!   



Ha már karácsony, előkerült már ma este pár dísz :) 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések