Kocsonya --- nem csak ünnepi alkalmakra / karácsonyra

Ez volt a 3. karácsony, hogy kocsonyát készítettem, mert ilyenkor elfogy könyen, nem Zolinak kell megennie az egészet. Első alkalommal hagyományos módon készítettem. Tavaly őzgerinc formában dermesztettem és úgy szeleteltem. Ez nem csak mutatós, hanem praktikus is. Így mindenki étvágyának megfelelő vastagságú szeletet vághat magának. Idén egy olasz konyhamagazinban találtam egy nagyon tetszetős kocsonyát. Nyúlhúsból készült, szárított paradicsommal, olajbogyóval és kuglóf formában volt kidermesztve. Nagyon megtetszett. A nővérem mondta, hogy ők nem esznek nyulat, és ne variáljak, csináljak hagyományos kocsonyát. 



Hozzávalók:
1 db kocsonya csomag (ha nem szeretnénk mirelitből készíteni, akkor 2 db fül, 2 db köröm, esetleg orr/farok)
1 db kisebb csülök (én füstölt csülköt szoktam venni. nem tudom, hogy így mennyiben más, mert én nem eszek kocsonyát, de a többiek szerint finom :) )
1 fej fokhagyma
2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
5-10 szem fekete bors
kb 5 szelet téglalap alakú, jó minőségű "gépsonka"

A körmöket, bőrt megtisztítjuk és a csülökkel együtt feltesszük annyi vízben főni, amennyi jó 2 ujjnyi vastagon ellepi. A gyökérféléket megpucoljuk, a hagyma gyökerét levágjuk, megmossuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük és megmossuk. A zöldségeket a fűszerekkel együtt a vízbe tesszük. Vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl, mert akkor nehezebben dermed a kocsonya a magas sótartalom miatt. Fedő nélkül, kis lángon legalább 3 órán keresztül főzzük. Ha a hús a csontról már szinte magától lemálik, el is készült. Kivesszük a bőrt, csülköt, körmöket és a húst lefejtjük a csontról. Ha hagyományos módon készítjük, akkor kis edénykékbe teszünk a húsdarabokból és rászűrjük a levet. 
Én most egy kuglóf formát használtam. Egy keveset szűrünk a léből a formába és az oldalát körbe-körbe bevonjuk vele. A gépsonkákat átlósan elvágjuk és a forma oldalát körberakjuk vele. 



Ezután a felaprózott bőr és köröm darabokat és a felaprózott csülök darabokat váltakozva a formába rétegezzük. Rászűrjük a levet és hűvüs helyen dermesztjük. Fogyasztás előtt tálra borítjuk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések