Túrós tészta sütve
Zoliéknál ettem így először. Mondjuk számokra az igazi kulináris újdonságot nem az hozta, hogy csőben sült a túrós tészta, hanem az, hogy szalonna és porcukor volt rajta egyszerre. Édesen a füstölt, sós, ropogós tészta. Mennyei! Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
1/2 kg csusza tészta v fodros nagykocka
1/2 kg túró
1 dz tejföl + a tálaláshoz ízlés szerint
féltenyérnyi füstölt szalonna
só
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrót összetörjük, a tejföllel elkeverjük, sózzuk. Alaposan összeforgatjuk a tésztával és tűzálló tálba tesszük. A szalonnát felaprítjuk.
Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy a bőrt nem vágjuk le róla. A szalonnát keresztben és hosszában is bevágjuk egészen a bőrig, de ne vágjuk át a bőrt. Így az egyben tartja a szalonna csíkokat, és miközben azt kockázzuk, nem csúszik szét az egész. A szalonna kockákat kiovasztjuk, enyén megpirítjuk.
Aki nagyobb szalonna darabokkal szereti, vághatja akár 1x1 cm-es kockákra is, mert jelentősen összemegy a hő hatására. Mikor kissé megpirult a szalonna, leszűrjük zsírjáról és megszórjuk vele a tésztát.
Előmelegített sütőben 200 C-on kb 20-30 percig sütjük, ill. amíg a tészta szépen ropogóssá pirul.
Tálaláskor még tehetünk rá tejfölt és szórjuk meg bőven porcukorral. De egy karácsonyi vaddisznó-, v marhapörkölthöz is kiváló köret. Természetesen porcukor nélkül :)
Megjegyzések