Fűszeres körtekrém leves pirított dióval- nem csak ünnepi alkalmakra / karácsonyra 3.
Naná, hogy a leves is változott percről percre. Az volt csak állandó, hogy valamilyen egyszerű, de mégis különleges leves legyen. Amikor ezt a receptet megtaláltam, azonnal tudtam, hogy meg van, amit kerestem! A kagylón már úgyis van dió, így jó lesz folytatásnak.
Hozzávalók:
1 l víz
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 db csillagánizs (én nem találtam meg a fűszereim között, nem volt benne, így is nagyon finom)
3 db egész kardamom kissé megroppantva
4 db nagy érett körte
1 dz kefír
3 ek méz
A vanília rudat felhasítjuk, magját kikaparjuk. A vizet a fűszerekkel felforaljuk. Pár percig forraljuk, majd lehűtjük. Közvetlenül fogyasztás előtt a körték magházát kivágjuk, felkockázzuk, és robotgéppel krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a kefírt és felhigítjuk a lehűlt fűszeres vízzel, amit előzőleg átszűrtünk. Levesescsészébe merjük, és megszórjuk pirított dióval. A diót megpiríthatjuk egy száraz serpenyőben is. Ekkor álljunk ott mellette és kevergessük, mert könnyen megéghetnek a diószemek. De megpiríthatjuk sütőben is. Ebben az esetben a sütőt 170 C-ra előmelegítjük. A diót tepsibe tesszük egy rétegben szétterítjük és 10 percig sütjük. Félidőben megkeverjük. Így biztosan nem fog megégni de ugyanolyan kellemes aromája lesz, mintha serpenyőben pirítottuk volna. Miután megpirult, aprítsuk durvára.
Megjegyzések