DNK --- dagasztás nélküli kenyér dióval
Januárban lesz 4 éve, hogy itt lakunk. Szombaton költöztünk, de a szerelő a szakszervízből csak csütörtökön tudott jönni, hogy bekösse a tűzhelyet. Szombat reggel használtam először a sütőt. Egy ilyen dagasztás nélküli kenyeret sütöttem benne először. Erzsi küldte email-ben a receptet, olasz kenyér néven. Nagyon sokáig nem is sütöttem más kenyeret, csak ilyet. Azért szeretem ezt, mert reggel, ébredés után 1 órával már hűl a rácson. Most dióval készítettem, de csináltam már pirított hagymával is. Sokféle ízesítéssel készíthetjük: szárítottparadicsommal, olívával, magvakkal, hagymával, dióval, aszaltáfonyával.
Diós dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók 2 személynek elegendő cipóhoz:
3,75 dl liszt
2 dl víz
1 tk szárítot élesztő
1,5 tk só
0,5 tk cukor
5 ek durvára aprított dió
A liszttel elkeverjük az élesztőt, sót, cukrot. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és a liszthez adjuk. Hozzáöntjük a vizet, elkeverjük. Nem fog rugalmas tésztává összeállni, attól hígabb/ragacsosabb lesz. Kevés lisztet szórunk a tetejére, lefedjük és szobahőmérsékleten nagyjából 12 órát állni hagyjuk. Én kora este szoktam bekeverni a tésztát, így másnap reggel ébredésig elég ideje lesz dolgoznia az élesztőnek. Reggel vastagon lisztezett deszkára borítjuk, lisztes kézzel cipót formázunk belőle és negyed órát pihentetjük. A sütőt 250 C-ra előmelegítjük úgy, hogy egy fedeles tűzálló edényt is beleteszünk melegedni. Én jénaiban szoktam sütni. A forró edényt óvatosan kivesszük és beletesszük a cipónkat. Lefedve 30 percig sütjük. Utána mérsékeljük a hőfokot 200 C-ra és fedő nélkül még kb 8-10 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Nagyon finom, vastag, ropogós héja lesz, és lukacsos, könnyű bélezete.
Nagyon finom volt a Füzéren vett cseresznye lekvárral
Megjegyzések