Püspökkenyér - gasztroajándék az utolsó percekben

Gasztroajándék. Nem tudom, miért, de karácsonykor tombol igazán a gasztroajándék láz. Pedig az év bármelyik szakában klassz ajándékot lehet a konyhából elővarázsolni. Én most püspökkenyeret készítettem. Schiler Lívia és Schiller György szakácskönyvéből sütöm már évek óta.


Hozzávalók 2 db 20 cm x 10 cm x 5 cm -es papírtálkához:
4 db tojás
15 dkg porcukor
15 dkg darás liszt
1/2 kk szódabikarbóna
mazsola / aranymazsola
cukrozott / kandírozott gyümölcs / szárított füge, datolya (tamrun :D )
dióbél
étcsokoládé
vaj, liszt a forma kikenéséhez

A gyümölcsöket feldaraboljuk apróra, a diót, csokoládét szintén. Kevés liszttel elkeverjük, hogy a gyümölcsdarabkák ne tapadjanak egymáshoz. A lisztet elkeverjük a bikarbónával. A tojásfehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral.  Hozáadjuk a lisztet, mazsolát, csokoládét, gyümölcsöket. Jól elkeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot is. A papírformákat kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben 180 Con megsütjük. 



Miután megsült és kihűlt a sütemény, celofánzacskóba tesszük, esetleg mintás selyempapírba csomagoljuk. A celofános csomagolás kicsit tovább marad puha, a selyempapírban könnyen kiszárad a sütemény. Ha ebbe csomagoljuk, akkor célszerű csak az ajánékozás előtti napon vagy aznap megsütni. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések