Grillezett bárányborda csicseriborsó pürével - nem csak ünepi alkalmakra / karácsonyra 4.

Sokan nem szeretik a bárányt. Pedig nagyon finom, egészen különleges íze van a húsának. Nagyon nem is szükséges túlbonyolítani. Akár elég egy kis só, bors, rozmaring. Most a köret volt az, ami talán nem mindennapi. Nálunk legalább is. A csicseriborsó-püré receptjét A Casa Moroban találtam. 



Hozzávalók:
50-70 dkg bárányborda
só, bors, rozmaring
1 dz csicseriborsó (könnyebb konzervvel dolgozni, de ha nem akarunk konzervet használni, akkor sós vízben 1 db babérlevéllel főzzünk meg nyers csicseriborsót)
2 ek olívaolaj
1 db nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
őrölt rómaikömény ízlés szerint (ha nem szeretnénk a római köményt intenzív aromája miatt, akkor használjunk helyette sima köményt. igaz, így nem lesz meg a keleti harmóniája az ételnek :) )
15 szál sáfrány 1 dl forró vízben kiáztatva
só, bors
1 db gránátalma
3-4 tk gránátalma szirup

A báránybordát bordánként vagy 2 bordánként vágjuk fel. Ha azt szeretnénk, hogy igazán szép legyen, akkor a csontokról fejtsük le a hártyákat, hogy csak a fehér csont maradjon. Nekem erre nem volt időm.   Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg őrölt v felaprított friss rozmaringgal. Csepegtessük meg pár csepp olajjal és forró grillserpenyőben süssük meg. Ha így nem sülne át, vagy ha nem szeretnénk, hogy rozé maradjon, akkor pirítás után tegyük be kb 5-10 percre 200 C-ra a sütőbe. Vigyázzunk, mert ha kiszárad, akkor rágós cipőtalp lesz.
A püréhez a konzerv / főtt borsót leöblítjük, simára turmixoljuk. Annyi vizet vagy főzőlevet adjunk hozzá, hogy krumplipüré állagú legyen. Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a köményt. Öntsük hozzá a pürét és a sáfrányt az áztatóvízzel eggyütt.  Nagyjából 5 percig főzzük, de vigyázzunk, mert a forró püré fortyoghat, könnyen megégethetjük magunkat.  Sózzuk, borsozzuk. 
Tálaláskor gyűrűben formázzunk halmot a püréből, szórjuk meg gránátalma maggal bőségesen és rendezzük köré a bordákat. Csöpögtessük meg körben a gránátalma sziruppal. A gránátalmaszirup édessége, a magok savanyúsága jól illik a bárny füstös ízéhez és a püré keleties aromájához. 


Megjegyzések

Andrea üzenete…
Nagyon-nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám :-).
Lilla üzenete…
Nagyon finom volt! Az a jó, hogy nem bonyolult, bár a bárányhúst nem dobják utánunk minden üzletben, és nem a sertéshás árában mozog sajnos. De hamar elkészül, és agyon-nagon finom :)
Zoltán üzenete…
Szuper jó képek! :-)

Népszerű bejegyzések