Aszaltszilvás sertéscomb - nem csak ünnepi alkalmakra / karácsonyra 5.
Ilyesmit sosem rendelek étteremben. Nem is tudom, miért. Pedig nagyon finom. És nagyon könnyű elkészíteni is.
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
6-8 ek szilva lekvár
1 zacskó aszalt szilva
20 dkg kolozsvári szalonna
só, bors
1 ek olaj
1 dl száraz vörösbor
4-5 szál kakukkfű
1 db babérlevél
2 db paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
A combot felvágjuk úgy, hogy 1 nagy darab kb 1 ujjnyi vastag szeletet kapjunk belőle. Az aszalt szilvát áztassuk be. A húst sózzuk, borsozzuk, de vegyük figyelembe, hogy a szalonna is sós. Megkenjük a lekvárral, de a hús egyik végét nagyjából 5 cm széles sávban hagyjuk szabadon. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk és a lekvárra tesszük úgy, hogy mindehová jusson belőle. Rászórjuk az aszalt szilvát és feltekerjük óvatosan a húst úgy, hogy az az oldala legyen a rolád külső vége, amire nem tettünk tölteléket. Ha végig teszünk tölteléket a húsra, akkor feltekeréskor a végén ki fog potyogni a töltelék. Konyhai kötözővel összekötözzük. Egy magasabb falú serpenyőben az olajon körbepirítjuk a rolád összes oldalát. A végeit is. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsomot, egész fokhagyma gerezdeket. Lefedve készre pároljuk. Az elpárolgott folyadékot borral, húslével vagy vízzel pótoljuk közben. Ha esetleg maradt szilva, azt is beletehetjük. Ha átfőtt a hús, szedjük ki, és forralással sűrítsük be a szaftot. Szűrjük át és külön csészében tálaljuk azt is, de a felszeletelt húsra is önthetjük.
Megjegyzések