Tiramisu fagylalt
Ismét bebizonyosodott, hogy David Lebovitz hatalmas fagylalt guru. The Perfekt Scoop című könyvéből készült ez a fagylalt is.
Hozzávalók kb 1 liter fagylalthoz:
500 g mascarpone
2,5 dl zsíros tej
13 dkg cukor
csipet só
0,6 dl kávé likőr (Elég sokféle alkoholt tartok itthon, de kávélikőrt nem. 0,4 dl vodka (most pont Finlandia) és 0,2 dl kávé keveréke megtette kávélikőr helyett)
3 tk brandy v sötét rum (én brandyt használtam)
kávészirup
Hozzávalók a kávé sziruphoz:
15 dkg cukor
2 ek melasz
1,25 dl kávé
6 tk holland kakaópor
1 tk vaníliakivonat
A kávészirup elkészítésével kezdjük. A cukrot, melaszt, kávét, kakaóport összekeverjük és közepes lángon állandó kevergetés mellett melegítjük. Mikor elkezd bugyogni, még 1-2 percig főzzük, de ne álljunk le a kevergetéssel. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vaníliát. Hűtsük ki, tegyük hűtőbe, hogy teljesen hideg legyen használatkor.
A fagylalthoz tegyük egy mixerbe az összes hozzávalót a kávészirup kivételével és keverjük addig, amíg selymes krém lesz belőle és a cukor is elolvad. Ezután tegyük fagylaltgépbe és készítsük el a fagylaltot. Mikor elkészült, kanalazzuk át a felét egy edénybe, amibe majd tárolni fogjuk. Erre öntsünk tetszés szerinti mennyiséget a teljesen lehűlt kávészirupból, majd öntsük rá a fagylalt másik felét is.
Ha nincs fagylaltgépünk, akkor kanalazzuk át egy műanyag, zárható edénybe, és tegyük a mélyhűtőbe. Kb 20-30 percenként alaposan keverjük át, hogy egyenletesen dermedjen. Mikor már majdnem megdermedt, vegyük ki a felét, öntsük rá a kávészirupot, öntsük vissza rá a fagylaltot és fagyasszuk készre.
Tetejét csokoládés kekszmorzsával szórtam meg.
Ha nincs fagylaltgépünk, akkor kanalazzuk át egy műanyag, zárható edénybe, és tegyük a mélyhűtőbe. Kb 20-30 percenként alaposan keverjük át, hogy egyenletesen dermedjen. Mikor már majdnem megdermedt, vegyük ki a felét, öntsük rá a kávészirupot, öntsük vissza rá a fagylaltot és fagyasszuk készre.
Tetejét csokoládés kekszmorzsával szórtam meg.
Megjegyzések