Kakaós csiga
Limaránál 2 féle kakaós csigát taláhatunk. Én próbáltam mindkettőt. Ez most a gyorsabb változat. Nem rossz, de az igazi, az a békebeli kakaós csigája. Ha nincs annyi időnk, ez is megteszi, nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
csipet só
1 ek tejpor
3 ek cukor
1 db tojás
1 db tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
8 dkg vaj megolvasztva
Hozzávalók a töltelékhez:
5 dkg vaj felolvasztva
cukrozatlan kakaópor
porcukor
Az olvasztott vaj kivételével mindent elkeverek, tésztává gyúrom és 10 percig dagasztom. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom. Ezután duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.
A vajat elkenem a kinyújtott tésztán. Ezt meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja sehol ne látszódjon át a tészta a kakaóréteg alól. A kakaót megszórjuk porcukorral, de jó vastagon.
A kakaós-porcukros tésztát hosszabb oldalától kezdve feltekerem. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágom. Egy magasabb falú tepsibe tesszük őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz a végeredmény. Ha szellősebben tesszük, akkor laposabb, szélesen elterülő, ropogós péksütemény lesz az eredmény. Hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük a csigákat. 1 dl tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak.
Megjegyzések