Mátrai borzaska
Ismertem ezt az ételt annak ellenére, hogy nem is emlékszem, hogy ettem-e valaha étteremben ilyet. Zoli viszont az elmúlt 1-2 évben, mikor továbbképzéseken volt, ha csak tehette, mindig ilyet evett. Ezért is örültem meg, amikor anyukámtól kapott szakácskönyv olvasgatása közben ráakadtam a receptre.
Hozzávalók:
6 szelet sertés tarja
2 db burgonya
4-6 gerezd fokhagyma
tej
liszt
1 db tojás
reszelt sajt
tejföl
só,bors
A fokhagymákat felaprítjuk, tejben elkeverjük. A húst enyhény klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és a fokhagymás tejbe tesszük egy éjszakára, de legalább 2-3 órára. A burgonyát durvább reszelőn lereszeljük, és a tojásból, tejből, lisztből készített, sűrűbb palacsinta tésztába keverjük. Annyira legyen sűrű a burgonyás massza, hogy a hússzeleteket majd be tudjuk vele vonni úgy, h ne csorogjon le róla. A Húst a tejből kivessük, lecsepegtetjük, enyhén lisztezzük, megforgatjuk a burgonyás masszában és forró olajban kisütjük.
A tejfölhöz 1-2 gerezd zúzott fokhagymát keverünk, sózzuk, borsozzuk és a kisűlt hússzeletekre halmozzuk és megszórjuk a reszelt sajttal.
Zolit kérdeztem, hogy milyen lett, ilyet evett az étteremben is? Ő azt mondta, hogy ott mindig rá volt sütve a tejföl és a sajt is. Megnéztem a neten, de ott sem találtam olyan képet, amin rá lenne sütve a sajt. Zoli erre azt mondta, hogy akkor biztos kárpáti borzaskát evett. :)
A sültkrumpli természetesen actifryban készült 2 mérőkanál olajjal 30 perc alatt nyers (nem mirelit) krumpliból. Nagyon finom lett. Bár nem lett igazán ropogós, de szerintem azért, mert nem nyitottam fel a fedelét, mikor elkészült, és a párában kicsit vesztett a ropogósságából. Erre majd figyelek legközelebb.
Megjegyzések