Lasagne al forno
Nem mondom, kissé macerás lasagnet készíteni, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom. Nem véletlen, hogy Zoli imádja. És az sem, hogy eléggé ritkán csinálok. Ha hétköznap este nem is, de egy hétvégén mindenképp próbáljátok ki!
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg darálthús (legjobb marha és sertéshús keverékéből készíteni)
10 dkg panchetta (jó a kolozsvári szalonna is helyette)
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
1 db nagyobb sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db kicsike zeller
2 gerezd fokhagyma
1 db csirkemáj
2-3 db paradicsom
3 dl húsalaplé v víz
2 dl száraz vörösbor (én most egy toscan vörösbort, Corsi-t használtam)
1 tk oregánó
frissen reszelt szerecsendió (nem kell túlzásba vinni)
1 dl tejszín
1 db tojás
só, bors
Hozzávalók a besamelhez:
12 dkg vaj
liszt
8 dl tej
frissen őrölt szerecsendió
só
1 dl tejszín
parmezán
Hozzávalók:
lasagne tészta
mozzarella
parmezán
paradicsom, padlizsán (ezek teljesen elhagyhatók, bár Olaszországban délen gyakran készítik padlizsánnal)
A gyökérzöldségeket, hagymát, fokhagymát apróra daraboljuk és a vajon megpároljuk.
Rádobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a húst és csak addig pároljuk, amíg szín kap, de nem pirul meg. Fűszerezzük. A májat elkaparjuk, vagy egészen-egészen apróra vágjuk és azt is hozzá adjuk. A máj jobba kiemeli a az összetevők ízét, el is hagyhatjuk, de ha van otthon, akkor mindenkép tegyünk bele! Felöntjük a borral, elforraljuk az alkoholtartalmát. Hozzáajuk a héj nélküli, feldarabolt paradicsomot és a húsalaplét. Lefedjük és lassú tűzön 1 - 1,5 órán át fedő alatt pároljuk. Közben ne feledkezzünk meg néha megkeverni és a folyadékot pótolni. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt. Nagyjából 10 percet várunk, hogy kicsit hűljön és hozzákeverjük a tojást is. Ezek lágyítják, gazdagítják az ízét és a tojás segít összetartani a tölteléket is.
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és aranyszínűre pirítjuk. Felöntjük a tejjel és alacsony hőfokon 5-10 perc alatt besűrítjük. Lágyítjuk a végén a tejszínnel, fűszerezzük és ízlés szerint reszelünk bele parmezánt.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, kevés húsos ragut teszünk az aljára. Befedjük egy réteg tésztával. A tésztát nem kell előfőzi, szárazon tehetjük a tepsibe. A tésztára megint húsos ragut teszünk. Nem kell vastagon tenni, bőven elegndő, ha vékonyan fedi a tésztalapot. Az csak itthon szokás, hogy a tésztaételek tocsognak a raguban. Ez felesleges. A ragu ízét akkor is kitünően érezhetjük, ha nem fojtjuk bele a tésztát.
A ragura felkarikázott mozzarellát teszünk. Nem kell, hogy összeérjenek a sajtkorongok, sütés közben úgyis megolvad, összefüggő réteget fog képezni.
Ezt a réteget tésztával fedjük, amit besamellel öntözünk meg. Erre ragu, sajt majd tészta kerül. Besamellel folytatjuk. Így haladunk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ragu majd besamell kerüljön. Ezt vastag rétegben megszórjuk reszelt parmezánnal. 180C-on 35 percig sütjük.
Ha teszünk bele paradicsomot / padlizsánt, akkor azt a ragu és a sajtréteg közé tegyük. A padlizsánt karikázzuk fel, sózzuk be, hagyjuk állni 30 percet, hogy kesernyés levét kiengedje.
Megjegyzések