Mázeskalács fagylalt - na ez tényleg nem csak karácsonyra
David Lebovitz The Perfect Scoop könyvéből igaz, még nem készítettem el az összes fagylaltot, de megelőlegezem a bizalmat: mind nagyszerű, elképesztően finom! Mindig valami újat készítek, és mindig ez a vége: uuuuuuuh, ez a legfinomabb!!!! Aztán jön a következő fagylalt, és megint csak ezt mondjuk, már az első kanál után: uuuuuuuh, ez a legfinomabb! De ez komolyan így van. Én nem szeretem a sorbet-t, de az a nektarin sorbet, amit nyáron készítettem, na az világbajnok volt. Ezen a recepten is csak apró dolgokat változtattam.
Hozzávalók kb 1 liter fagylalthoz:
2 csésze (2x2,5 dl) zsíros tej
2/3 csésze (130 g) cukor
1 rúd fahéj, félbetörve
1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 csésze (2,5 dl) tejszín
4 db nagy tojás
3 tk méz
2 dkg kandírozott citrushéj vegyesen (én most tettem bele aszalt körtét is) felaprítva
1/2 csésze pirított mandula durvára aprítva
Melegítsük fel a tejet és a tejszínt a mézzel, cukorral és a fűszerekkel. Vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk állni 30 percig. A mandulát közben pirítsuk meg. Megpiríthatjuk egy száraz serpenyőben is. Ekkor álljunk ott mellette és kevergessük, mert könnyen megéghetnek a mandulaszemek. De megpiríthatjuk sütőben is. Ebben az esetben a sütőt 170 C-ra előmelegítjük. A mandulát tepsibe tesszük egy rétegben szétterítjük és 10 percig sütjük. Félidőben megkeverjük. Így biztosan nem fog megégni de ugyanolyan kellemes aromája lesz, mintha serpenyőben pirítottuk volna. Miután megpirult, aprítsuk durvára, hűtsük le.
A tejet szűrjük át, és melegítsük fel újra. Nem kell forralni, elég, ha épp csak gyöngyözik. Egy külön edényben habverővel keverjük el a tojások sárgáját, majd lassan állandó keverés mellett öntsük hozzá a visszamelegített tejet. Alaposan keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, és alacson hőfokon, állandó kevergetés mellett sűrítsük be. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl magas a láng és álandóan kevergessük, különben a tojások sárgája könnyen rántottává válik. Mikor már kissé sodó szerű lesz a sűrűsége, vegyük le a tűzről és hűtsük le. A legjobb, ha miután kihűlt, egy églsz éjszakán át a hűtőben tovább hűtjük. Az előre befagyasztott fagylaltgépbe öntjük és fagylaltot készítünk belőle. Mielőtt elkészülne, bele szórjuk a mandulát és a citrusok héját és még pár percig hagyjuk, hogy keverje a gép. Fagylaltkészítő gép hiányában tegyük a lehűtött krémet egy hűthető dobozba, és tegyük a mélyhűtőbe. Nagyjából félóránként, óránként keverjük át, így egyenletesebben fog megfagyni. mikor kezd kásás lenni, keverjük bele a mandulát és a citrushéjakat.
Nekünk nem volt időnk megvári, míg a gép teljesen ledermeszti, de hideg pohárkrém gyanánt is kitűnő volt egy darab mézeskaláccsal :)
A tojásfehérjét ne dobjuk ki! Fagyasszuk le, és később készítsünk belőle habcsókot, pavlova tortát, vagy csak dúsítsunk vele egy rizsfelfújtat. De mézeskalács díszítéséhez is felhasználhatjuk :)
Megjegyzések