Chicken tikka masala

Kedvenc indiai ételünk a tandoori csirke mellett. Igaz, pár hónapja nem kívánom az intenzív indiai ízeket, de szeptemberben végiglátogattuk a legjobb indiai éttermeket. Általában havonta egyszer készítettem ilyet. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Hamarabb elkészül, mint ahogy megfő a rizs hozzá. Pont ezért volt úgy is, hogy a Körúton található számtalan keleti élelmiszerüzlet egyikében inkább vettem indiai kenyeret, naan-t és azzal ettük. 



Hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
2 db paradicsom
3 ek olaj
1 fej nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
1 dz kicsi paradicsom püré
1,5 dl víz

Fűszerek:
őrölt fahéj
őrölt kömény
őrölt koriander
kurkuma
chilli
őrölt görögszéna
szerecsendió
szegfűszeg
kardamom
őrölt feketebors
pirospaprika


1 ek olajjal összekeverjük a fűszereket. A húst felkockázzuk és a fűszeres olajjal összekeverjük, állni hagyjuk.  Nem minden háztartásban fellelhető a fentiekben felsorolt fűszerkavalkád. Bár szerintem tartsunk bátran sokféle fűszert, mert ezek nagy része a török és az arab valamint a mexikói konyha elengedhetetlen tartozéka is. Ha azonban mégsem szeretnénk telezsúfolni a konyhaszekrényt fűszertartókkal, akkor ajánlom az "Asian Home Gourmet" termékeit. Elég sok helyen lehet őket kapni, párszáz forintos áron. Ezek a fűszerpaszták nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat. Csak olaj és fűszer keverékéből összeállított paszta. Esetleg a Fiddes Payne fűszerkeverékeiből érdemes otthon tartani, mondjuk az Athentic Tikka keveréket. Igaz, ez kissé drágább, de nem csak 1 alkalomra elegendő, mint az Asian Home Gourmet termékei. Így a rengeteg fűszer helyett ezeket is használhatjuk. 





A paradicsom héját húzzuk le, kockázzuk fel. A hagymát szintén kockázzuk fel. A maradék olajon pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a bepácolt húst. Az esetlegesen a pácolóedényben maradt fűszerpasztát is kaparjuk a serpenyőbe. Pirítsuk meg a húst, adjuk hozzá a paradicsomot, öntsük fel vízzel, fedjük le és pároljuk puhára. Mikor megpuhult, adjuk hozzá a paradicsompürét és forraljuk össze. 



Sokszor adok hozzá sárgarépát, esetleg csicseriborsót.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések