Actifry kalandok -- crunchy, báránygerinc, bundáskenyér és brassói
Kalandos história, míg végre lett egy ilyen gépem. Még a kísérletezős fázisban vagyok, de szerintem remek dolgokat készítek majd vele. Eddig ezeket készítettem:
Ropogós crunchy/műzli Tefal Actifryban készítve
Hozzávalók:
15 dkg pehelykeverék (árpa-, búza-, rozs-, és zabpehely)
5 dkg búzacsíra
5 dkg szezámmag
5 dkg mazsola
1 dkg pirított durvára tört dió
6 dkg durvára aprított mandula
20 dkg méz + 1 ek méz
7 dkg vaj
2 tk fahéj
2 k vanília kivonat
aszalt gyümölcs
A pehelykeveréket, diót, mandulát, szezámmagot, mazsolát keverjük össze és tegyük a gépbe. A vajat olvasszuk össze a 20 dkg mézzel. Keverjük hozzá a vanília kivonatot, fahéjat és a búzacsírát, majd a keveréket egyenletesen locsoljuk rá a gépben lévő magvakra. Kapcsoljuk be 10 percre a gépet.
10 perc után csurgassuk rá az 1 ek mézet, és további 2 percig pirítsuk. Mikor elkészült kedvünk szerinti aszalt gyümölccsel keverjük össze, terírsük szét sütőpapíron. Ha kihűlt tegyük jól záródó dobozba.
Ehetjük magában, tehetjük joghurtba, esetleg tejbe is. Legközelebb csokoládé darabokat is keverek hozzá, miután elkészült és úgy terítem majd szét. Ez a mennyiség nagyjából 3 nap alatt elfogyott. Én joghurttal ettem, Zoli magában rágcsálta. Mondtam neki, hogy sosem gondoltam volna, hogy ekkora boldogsággal fog zabpelyhet rágcsálni :)
Piszke receptje adta az ötletet.
Grillezett bárány Tefal Actifryban
Hozzávalók:
szétdarabolt bárányborda
fűszerkeverék (én most füstölt paprika, chilipehely, himalája só, szegfűszeg, köménymag keverékét használtam)
2 tk + 1/2 mérőkanál chilis olaj
burgonya
harissza por
joghurt
A bordákat megszórtam a fűszerekkel, meglocsoltam a 2 tk olajjal és kb 10 percet állni hagytam. A mérőkanállal kimértem az olajat és a gépbe öntöttem. Bekapcsoltam 1 percre. Utána beletettem a bordákat és kb 20 perc alatt megpirultak.
Köretnek burgonyát hámoztam, felkockáztam, szárazra törölgettem és 1 mérőkanálnyi olajjal megsütöttem. Harisszaporos joghurttal igazán finom volt.
Bundáskenyér Tefal Actifryban
Ez nem volt az igazi. Bár szerintem azért, mert toast-nak való, szeletelt kenyérből csináltam. Zsömléből is meg fogom próbálni. Amúgy a szokásos módon készül a bundás kenyér az Actifryban is. Vagyis majdnem. A tojásokat felverjük, sózuk és 1/2 mérőkanál olajat öntünk hozzá. 1 mérőkanálnyit a gépbe öntünk és 1 percre bekapcsoljuk. Utána a tojásba mártott kenyereket beletesszük a gépbe és kb 4-4 percig sütjük mindkét oldalukat. Egy kicsit ropogós lett, de bundáskenyér ízű :)
Brassói Tefal Actifryban
Ezt nem fogom erőltetni. Nagyon száraz volt, semmi szaftja. De a krumpli az nagyon finomra sül benne. A húst legközelebb hagyományos módon készítem majd.
Megjegyzések
Nekünk már régóta van, legalább két éve. A szaftos recepteket nem szeretem, de az egyébként egészségtelen, csupaolaj sült krumplit és rántott húst teljes egészében ebben sütjük - finom és egészséges is.
Brassóit is szoktunk, de azt azelőtt is úgy készítettük, hogy külön a szaftos húst, amibe beleforgattuk a sült krumplit, ez most is működik, csak századannyi olaj kell hozzá.
A müzlit ki fogom próbálni és reménykedve várom az újabb actifry-posztokat:)